Şahali, Kıbrıs Rum tarafındaki siyasi gelişmeleri değerlendirerek, mevcut yapının sağlıklı bir çözüm üretme kapasitesinden uzaklaştığını vurguladı.
Kıbrıs Rum tarafında siyasetin giderek kurumsallıktan uzaklaştığını ifade eden Şahali, popülizm ve kontrolsüz çıkışların belirleyici hale geldiğini söyledi. Partisiz hareketlerin güç kazanması, aşırı uçların yükselmesi ve ırkçı söylemlerin normalleşmesinin çözüm zeminini zayıflattığını belirtti.
“Bu yapıdan sağlıklı bir çözüm üretmesini beklemek gerçekçi değildir” diyen Şahali, Rum siyasetinde yaşanan bu dönüşümün müzakere sürecini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Askeri Hamleler Gerilimi Artırıyor
Bölgede artan askeri anlaşmalara da değinen Şahali, Güney Kıbrıs’ın Yunanistan ve İsrail ile yaptığı iş birliklerinin Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandırdığını ifade etti.
Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türklerini yok sayan yaklaşımını da eleştiren Şahali, bu tutumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
⸻
“Erhürman’ın Duruşunu Doğru Buluyorum”
Şahali, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın bugüne kadar iç ve dış politikada sergilediği performans ve duruşu doğru bulduğunu da ifade etti.
Kıbrıs Türk tarafının haklarını savunan, dengeli ve tutarlı bir yaklaşımın önemine dikkat çeken Şahali, bu çizginin müzakere süreci açısından kritik olduğunu söyledi.
⸻
Hükümete Ekonomi Eleştirisi: “Yük Yine Halkın Omzunda”
Şahali, hükümetin ekonomi politikalarını da eleştirerek fiyat istikrar fonu uygulamaları, akaryakıt zamları ve temel ihtiyaçlara erişimde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın doğrudan hayat pahalılığına yansıdığını belirten Şahali, ilaç ve gıdaya erişimde yaşanan sıkıntıların ise zaten var olan sorunları daha da derinleştirdiğini ifade etti. Hükümetin bu süreçte yeterli ve kalıcı bir çözüm üretemediğini savunan Şahali, vatandaşın satın alma gücünü koruyacak adımların atılmamasının ciddi bir sosyal risk oluşturduğunu vurguladı.
⸻
Rum Yönetimine Eleştiri: “Popülizm Çözümü Zayıflatıyor”
Şahali, Kıbrıs Rum yönetiminin izlediği siyasi çizgiyi de eleştirerek, popülist ve kısa vadeli yaklaşımların çözüm perspektifini zayıflattığını kaydetti.
Kurumsal siyasetin yerini kontrolsüz söylemlerin aldığı bir ortamda kalıcı ve adil bir çözüm üretmenin mümkün olmadığını belirten Şahali, mevcut tablonun hem ada hem de bölge açısından risk barındırdığını ifade etti.
Rum Tarafında Siyasi Akıl Zayıflıyor yazısı ilk önce Kıbrıs Hakikat üzerinde ortaya çıktı.
