Çarşamba, Ocak 14, 2026
  • Giriş
Haber Kuzey
Advertisement
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Haber Kuzey
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster

Von der Leyen'den Grönland NATO'nun parçası uyarısı

haberkuzey haberkuzey
Ocak 14, 2026
içinde Dünya
0
Von der Leyen'den Grönland NATO'nun parçası uyarısı


Von der Leyen, AB Komisyonu üyelerinin haftalık toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.


ABD’nin Grönland’a yönelik tehdidini değerlendiren von der Leyen, “Grönland halkına aittir. Dolayısıyla Danimarka ve Grönland’ı ilgilendiren konularda karar vermek yalnızca onlara aittir.” dedi.


Danimarka hükümetiyle sürekli iletişim halinde olduklarını ifade eden von der Leyen, “Ayrıca Grönlandlıların ihtiyaçlarını da dinliyoruz, çok yakın temas halindeyiz.” diye konuştu.


Grönland’ın NATO’nun parçası olduğuna dikkati çeken von der Leyen, NATO’nun temel prensibinin kolektif güvenlik olduğuna vurgu yaptı.


“Arktik’in güvenliği, hiç şüphesiz AB’nin de meselesi”


Von der Leyen, “Elbette, Arktik’in güvenliği, hiç şüphesiz AB’nin de meselesidir ve yıllardır Grönland ile ilişkilerimize yatırım yapıyoruz. Geçen yıl, tüm bunlar olmadan önce, (başkent) Nuuk’ta ofis açmak için oradaydım. Böylece Grönlandlılarla sürekli bir iletişim kanalımız var. Bir yatırım programımız var. Geçen yıldan beri etkileşimimizi artırdık, çalışmalarımızı hızlandırdık. Dolayısıyla AB ile Grönlandlılar arasında güçlü, iyi ve mevcut bir ilişki var.” diye konuştu.


AB’nin sadece “sözlerle değil, eylemlerle de Grönland’ın yanında olduğunu” belirterek, “Grönlandlıların isteklerine ve çıkarlarına saygı duyduğumuzu ve bize güvenebileceklerini bilmeleri gerekiyor.” mesajını verdi.


Trump’ın Grönland ile ilgili açıklamaları


Trump, göreve geldikten sonra Grönland’ın ülkesinin kontrolünde bulunması gerektiğine ilişkin söylemini pek çok kez yineleyerek Ada’nın mülkiyeti ve kontrolüne sahip bulunmanın “mutlak zorunluluk” olduğunu savundu.


Trump’ın bu sözleri, Grönlandlı, Danimarkalı yetkililer ile AB yönetiminin tepkisini çekmişti.


NATO Genel Sekreteri Mark Rutte dün yaptığı açıklamada, meseleyi Arktik güvenliği olarak ele aldıklarını ve müttefiklerin bölgenin güvenliğini sağlamak için atılacak adımları görüştüklerini söylemişti.


Danimarka Krallığı çatısı altında bulunan Faroe Adaları ile iki özerk bölgeden biri olan Grönland, bağlı bulunduğu Danimarka’ya 2 bin 900 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

  • Anasayfa
  • Sample Page

Haber Kuzey © 2024

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor

Haber Kuzey © 2024