Pazar, Temmuz 3, 2022
  • Oturum aç
Haber Kuzey
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Haber Kuzey
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Ana Sayfa Türkiye

Çavuşoğlu, Sırbistan’ın; KKTC, Ukrayna, Moldova, Azerbaycan ve Gürcistan’dan sonra kimlikle seyahat edilebilen altıncı ülke olacağını söyledi

Çavuşoğlu, Sırbistan’ın; KKTC, Ukrayna, Moldova, Azerbaycan ve Gürcistan’dan sonra kimlikle seyahat edilebilen altıncı ülke olacağını söyledi

Sırbistan’da temaslarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Vatandaşlarımız karşılıklı olarak pasaporta ihtiyaç duymadan, çipli kimliklerle seyahat edebilecekler. Sırbistan bu anlamda altıncı ülke olacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ukrayna, Moldova, Azerbaycan ve Gürcistan ile bu anlaşmaları yürürlüğe koyduk” ifadelerinde de bulundu.

Çavuşoğlu, Sırbistan ile hedeflenen 5 milyar dolar ikili ticaret hacminin yarısına bu yıl ulaşılmasının beklendiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakovic ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da önümüzdeki haftalarda Sırbistan’ı ziyaret etmesinin söz konusu olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Yaşadığımız sıkıntılı dönemlerde birçok sınama, kriz ve savaş var. Böyle bir dönemde Sırbistan ile ilişkilerimizi daha da geliştirme konusunda kararlılığımız tamdır.” dedi.

Çavuşoğlu, Sırbistan’daki konsolosluk ağının genişlediğine işaret ederek, “Geçen yıl Yeni Pazar’da başkonsolosluğumuzun açılışını yaptık. Niş’te de bir konsolosluk ofisi açacağız ki Avrupa’dan Türkiye’ye giden vatandaşlarımız sıkıntı yaşarsa Sırbistan polisiyle beraber bizim polisimiz de yardımcı olacak.” diye konuştu.

Sırbistan ile ekonomik ilişkilerin de hızlı ilerlediğini söyleyen Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 5 milyar dolar ikili ticaret hacmine doğru ilerliyoruz. Bu yıl bunun yarısına ulaşacağımıza inanıyoruz. Şu anki rakamlar bunu teyit ediyor. 2021’de ticaret hacmimiz 2 milyar doları geçmişti. İlk çeyrekteki yüzde 31’lik artışla hedeflerimize daha emin şekilde ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Sırbistan’daki Türk yatırım miktarının arttığını vurgulayarak, Türk firmalarına önemli fırsatlar sunan ve destekleyen Sırbistan’daki yatırımların 10 yılda 1 milyon dolardan 300 milyon dolara yükseldiğini aktardı.

Karma Ekonomi Komisyon (KEK) Toplantısı’nın dördüncüsünün gerçekleştirilmesi noktasında Sırbistan ile hemfikir olduklarını belirten Çavuşoğlu, “Ukrayna’daki savaş, enerji fiyatlarındaki fahiş artışlar bizi farklı arayışlara da itiyor. Dolayısıyla daha fazla iş birliği yapmamız lazım. Bu konuda da birlikte çalışacağız. Transit bir ülke olarak da Sırbistan’a her türlü desteği vereceğimizi söylemek isterim.” dedi.

– “Bosna Hersek ve Balkanların istikrarı için Sırbistan’ın rolü önemli”

Çavuşoğlu, karşılıklı turist sayısının arttığına dikkati çekerek, bu yıl 300 binden fazla Sırp turistin Türkiye’ye gelmesinin beklendiğini söyledi.

Yakın bir zamanda içişleri bakanlarının kimlikle seyahat düzenlenmesinin uygulamaya geçmesi için protokol imzalayacaklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Vatandaşlarımız karşılıklı olarak pasaporta ihtiyaç duymadan, çipli kimliklerle seyahat edebilecekler. Sırbistan bu anlamda altıncı ülke olacak. KKTC, Ukrayna, Moldova, Azerbaycan ve Gürcistan ile bu anlaşmaları yürürlüğe koyduk.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türk Hava Yolları (THY) ve Air Serbia uçuşlarının sayılarının arttığını da aktararak, kültürel bağların güçlenmesi adına Sırp tarafından Başbakan Yardımcısı ve Kültür ve Enformasyon Bakanı Maja Gojkovic’in katılımıyla Kültür Varlıklarının Yasadışı Trafiğiyle Mücadele Anlaşması’nın imzalandığını belirtti.

Bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Bosna Hersek’teki durumu ele aldık. Bosna Hersek ve Balkanlar’ın istikrarı için Sırbistan’ın rolünün çok önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye ve Sırbistan olarak bölgenin istikrarı için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Belgrad-Priştine Diyalog Sürecini güçlü şekilde desteklemeye devam edeceklerini vurgulayarak, “Yaşanan bazı elektrik gibi sıkıntılarda da gerekli telkinlerde bulunduk. Şirketimiz de yetkililerin Sırp yetkililerle buluşmasını sağladı.” dedi.

Ukrayna’daki savaş, yankıları ve Türkiye’nin çabaları konularını da ele aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Özellikle tahıl ürünlerinin ihracatının önündeki engellerin kaldırılması için Birleşmiş Milletler (BM) ile yaptığımız çalışmalar, tabii Ukrayna ve Rusya ile beraber, hakkında bugün yaptığım görüşmelerde bilgi verdim. Hepimizin arzusu bir an önce savaşın sona ermesi.” değerlendirmesinde bulundu.

Sırbistan’da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Meclis Başkanı Ivica Dacic ve Başbakan Ana Brnabic ile görüşen Çavuşoğlu, temaslarına Kuzey Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Kosova’da devam edecek.

– Basın toplantısının düzenlendiği binada bomba ihbarı

Bu arada, Çavuşoğlu ve Selakovic’in basın toplantısı yaptığı Belgrad’daki Dışişleri Bakanlığı binası yapılan bomba ihbarı üzerine boşaltıldı.

Heyetlerin binadan ayrılmasının ardından yapılan bomba ihbarı üzerine bina tamamen boşaltılırken, gün içerisinde Sırbistan genelindeki okullarda da bomba ihbarı yapıldığı öğrenildi.

 

Önceki yazı

Dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısı 100 milyonu aştı

Sonraki yazı

Paris’te çöp kamyonu işçileri greve gitti

İlgiliHaberler

Batı Karadeniz’deki selin bilançosunu açıklandı
Türkiye

Batı Karadeniz’deki selin bilançosunu açıklandı

Temmuz 3, 2022
TC Dışişleri’nden Yunanistan’a nota
Türkiye

TC Dışişleri’nden KKTC’ye BM desteği

Temmuz 1, 2022
Usta oyuncu Cüneyt Arkın son yolculuğuna uğurlandı
Türkiye

Usta oyuncu Cüneyt Arkın son yolculuğuna uğurlandı

Haziran 30, 2022
Dünya Bankası, afetlere karşı Türkiye’ye 449 milyon dolarlık finansmanı onayladı
Türkiye

Dünya Bankası, afetlere karşı Türkiye’ye 449 milyon dolarlık finansmanı onayladı

Haziran 30, 2022
TC Sağlık Bakanı Koca: Delta varyantı Türkiye’de yüzde 90’ı geçti
Türkiye

Türkiye Sağlık Bakanı Koca, bir hastada “maymun çiçeği” tespit edildiğini bildirdi

Haziran 30, 2022
Erdoğan ile Biden Madrid’de görüştü
Türkiye

Erdoğan ile Biden Madrid’de görüştü

Haziran 30, 2022

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

NÖBETÇİ ECZANELER

nöbetçi eczaneler

Hava Durumu

booked.net

Künye

Haber Kuzey

Güven ARIKLI

Kuzeyin Sesi Medya Ltd.

Tel: 0533 857 00 02 - Email: admin@haberkuzey.com
Uluğbey Sok. Köşklüçüftlik / LEFKOŞA / KKTC

Bizi takip edin

Kategoriler

  • Dünya
  • E-Gazete
  • Ekonomi
  • Kıbrıs
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

Son Haberler

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan bayram mesajı

Tansiyonu kontrol altına alan Eroğlu’nun sağlık durumu iyi

Temmuz 3, 2022
Ukrayna’da altyapı tesisleri zarar görüyor: 16 doğal gaz dağıtım istasyonu kapatıldı

Cezayir milli petrol şirketi gaz fiyatlarını gözden geçirme kararı aldı

Temmuz 3, 2022
  • Hakkımızda
  • Reklam
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Sonuç yok
Tüm sonuçları göster

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In