Perşembe, Mayıs 19, 2022
  • Oturum aç
Haber Kuzey
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Haber Kuzey
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Ana Sayfa Dünya

Dünyanın görünmeyen öldürücü kirliliği: Mayınlar

Dünyanın görünmeyen öldürücü kirliliği: Mayınlar

Uluslararası anlaşmalarla yasaklanan kara mayınları ve patlayıcı savaş kalıntıları, sivillerin yaşamını tehdit etmeyi sürdürüyor. 2020’de mayınlar nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 2 bin 500 kişi öldü, 4 bin 561 kişi yaralandı.

4 Nisan Dünya Mayın Farkındalık Günü. Ukrayna savaşının başlamasının ardından Karadeniz’de görülen ve gündeme gelen deniz mayınları da modern deniz savaşlarında tercih edilen bir silah olmaya devam ediyor.

İnsanlara karşı kullanılan kara mayınları ve el yapımı mayınlar; yol, patika, tarla, orman, çöl, ülke sınırları, ev, okul içi ve çevreleri ile insanların günlük yaşamlarını sürdürdüğü yerlerde bulunabiliyor.

MSB: Karadeniz’de görülen mayınlarla ilgili tedbirler alındı

“Antipersonel mayın” olarak da tanımlanan mayınların dışında tanksavar mayınlar, patlamamış misket bombaları ve diğer patlayıcı savaş kalıntıları, sivil-asker ayrımı yapmaksızın ölüm ve yaralanmaya neden olabiliyor.

2020, kara mayınları ve patlayıcı savaş kalıntıları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının üst üste son derece fazla kaydedildiği 6’ıncı yıl oldu ve kurbanların çoğu sivildi.

Mayın Yasağı Sözleşmesi

Mayınların yol açtığı en çok ölüm veya yaralanmalar ise Afganistan, Burkina Faso, Kolombiya, Irak, Mali, Nijerya, Ukrayna ve Yemen’de görüldü.

1 Mart 1999’da yürürlüğe giren Ottawa Anlaşması veya kısaca “Mayın Yasağı Sözleşmesi” adıyla da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”; mayınların üretimini, kullanımını, depolanmasını ve devredilmesini yasaklıyor.

Mayın Yasağı Sözleşmesi’ne 164 ülke taraf olurken, bunlardan 132’si anlaşmayı imzalayıp onayladı.

Nobel Barış Ödülü sahiplerinden “Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya (ICBL)” girişiminin 2021 raporuna göre, mayınlardan etkilenen anlaşmaya taraf devletlerin çoğunda temizleme çalışmaları hedefin gerisinde kaldı.

COVID-19 salgını da mayın çalışmaları çabalarını aksattı, mağdurlara erişilebilirlik ve yardım sağlanmasında yeni zorluklar yarattı.

Sivil zayiatın yarısını çocuklar oluşturuyor

ICBL raporuna göre, 2020’de mayın ve patlayıcı savaş kalıntılarından kaynaklanan zayiatlar, 38’i anlaşmaya taraf olmak üzere, 54 ülke ve bölgede meydana geldi. Buna göre, 2020’de mayınlar nedeniyle ölüm ya da yaralanmada bir önceki yıla göre yüzde 20 artış görüldü.

En fazla kayıp, anlaşmaya taraf olmayan Suriye’de kaydedildi ve onu anlaşmaya taraf olan Afganistan izledi.

Rapora göre, 2020’de mayın ve patlayıcı savaş kalıntıları nedeniyle dünyada 7 bin 73 mayın nedeniyle ölüm ya da yaralanma kaydedilirken, en az 2 bin 492 kişi öldü ve 4 bin 561 kişi yaralandı.

Bir önceki yılda olduğu gibi, 2020’de de mayın ve patlayıcı savaş kalıntıları nedeniyle meydana gelen ölüm ya da yaralanmaların yüzde 80’ini siviller oluşturuyor.

Çocuklar, tüm sivil kayıpların en az yarısını (645 ölü 1218’i yaralı), erkekler ve erkek çocuklar tüm kayıpların yüzde 85’ini oluşturuyor.

Deniz mayınları

Ukrayna savaşının başlamasının ardından Karadeniz’de görülen ve gündeme gelen deniz mayınları, modern deniz savaşlarında tercih edilen bir silah olmaya devam ediyor.

İsviçre merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Geneva Call’a göre, deniz mayınlarının kökenlerinin Çin kıyılarında faaliyet gösteren korsanları hedef almak için ilk prototip mayının oluşturulduğu 16. yüzyıla kadar uzandığı biliniyor.

Deniz mayınları, 1904-1905’teki Rus-Japon Savaşı’ndan bu yana ortak bir deniz savaşı aracı haline gelirken; siviller ve ticari nakliye gemileri de dünya genelinde deniz mayınlarının kullanımından muzdarip olmaya devam ediyor.

Batı Karadeniz’de mayın arama çalışmaları sürüyor

Gemileri yok etmek veya onlara zarar vermek için tasarlanan deniz mayınları, daha sıklıkla kullanılması durumunda düşmanın operasyonel olarak önemli deniz bölgelerine erişmesini engelliyor.

Deniz mayınları, tarihte Vietnam Savaşı’ndan İran-Irak savaşına, Amerikan iç savaşından Sri Lanka iç savaşına birçok savaş ve çatışmada kullanılırken; sivillerin yaşamı için risk oluşturmayı sürdürüyor.

Mayın kirliliği 60 ülke ve bölgede devam ediyor

ICBL’nin verilerine göre, Ekim 2021 itibarıyla en az 60 ülke ve bölgede antipersonel mayın bulunurken, bunlardan 33’ü anlaşmaya taraf devlet.

Öte yandan anlaşmaya taraf olan Cezayir, Kuveyt, Mozambik ve Nikaragua’da savaş kalıntıları kirliliğinin olduğundan şüpheleniliyor.

Raporlama sürecinde Afganistan, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Myanmar ve Kolombiya’nın da dahil olduğu en az 6 ülkede bulunan devlet dışı silahlı gruplar da kara mayınları kullandı.

Söz konusu raporda, 2020’nin ortasından Ekim 2021’e kadar yalnızca anlaşmaya taraf olmayan Myanmar’ın antipersonel mayın kullanıldığı doğrulandı.

2020’de en fazla mayın temizliği, Kamboçya ve Hırvatistan’da

Mayın Yasağı Sözleşmesi, ülkelere mayın konusunda çeşitli yasaklar getirmesinin yanında mevcut mayınlarını imha etmeleri ve mayınlı arazileri temizlemeleri ile mayın patlamasında hayatta kalan kişilere yardım etme yükümlülüğü de getiriyor.

2020’de 135 binden fazla antipersonel mayın imha edildi ve yaklaşık 146 kilometrekarelik arazi kara mayınlarından temizlendi. 2020’de mayınlı alanlardaki en büyük temizlik, Kamboçya ve Hırvatistan’da yapıldı.

Öte yandan 2020’de de Afganistan, Irak ve Yemen, devam eden çatışmalara veya güvensizliğe rağmen mayın temizlemeye devam etti.

En son Şili ve İngiltere olmak üzere 1999’dan beri 30’dan fazla ülke, topraklarındaki tüm mayınlı alanların temizlendiğini açıkladı.

Söz konusu rapora göre, 33 anlaşma üyesi dahil olmak üzere, en az 60 ülke ve bölgenin antipersonel mayınlarla kirlendiği biliniyor.

Anlaşmaya taraf devletlerce anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar toplam 55 milyondan fazla antipersonel mayın imha edildi.

Ukrayna (3,3 milyon) ve Yunanistan (343,413) halen imha edilmeyi bekleyen 3,6 milyon antipersonel mayına sahip.

Türkiye’de ise mayın arındırma faaliyetleri, Milli Savunma Bakanlığına bağlı “Milli Mayın Faaliyet Merkezi” öncülüğünde yürütülüyor.

12 ülke “mayın üretme hakkı”nı saklı tutuyor

Bugün, Türkiye’nin de 2003’te taraf olduğu sözleşmeyi imzalayan ülkelerin hiçbiri kara mayını üretmiyor.

Sözleşmeye katılmayan 12 ülke (Rusya, Çin, ABD, Küba, Hindistan, Pakistan, İran, Myanmar, Kuzey Kore, Güney Kore, Singapur, Vietnam) halen “mayın üretme hakkını” saklı tutuyor.

Mayın Yasağı Sözleşmesi, devletlere mayın tespiti, mayın temizleme veya mayın imha tekniklerinin geliştirilmesi ve eğitimi için bir miktar antipersonel mayın bulundurması izni de veriyor.

Anlaşmaya katılan 63 ülkenin, eğitim ve araştırma amacıyla antipersonel mayına sahip oldukları ve bunların 30’unun 1000’den fazla mayın bulundurduğu biliniyor.

Önceki yazı

Pakistan’da Meclis feshedildi

Sonraki yazı

Eski Milletvekillerden Tüccaroğlu Kovid’den hayatını kaybetti

İlgiliHaberler

Japonya Somali görevini uzatma kararı aldı
Dünya

Japonya’dan Ukrayna’ya ek mali yardım

Mayıs 19, 2022
Almanya’daki İslam Kültür Merkezi’ne ateş açıldı
Dünya

Almanya’da okulda silahlı saldırı

Mayıs 19, 2022
Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar durdu
Dünya

Almanya’daki bir okulda silah sesleri duyuldu

Mayıs 19, 2022
Yunanistan Dışişleri Bakanı: Yunanistan, Türkiye ile karşıtlık içerisinde değil
Dünya

Yunanistan Dışişleri Bakanı: Yunanistan, Türkiye ile karşıtlık içerisinde değil

Mayıs 19, 2022
Kuzey Kore’de ilk koronavirüs vakası: Acil durum ilan edildi
Dünya

Kuzey Kore’de vaka sayısı 2 milyona yaklaştı

Mayıs 19, 2022
Instagram’dan gençleri korumak için yeni özellikler
Dünya

Instagram hikaye görüntüleme özelliklerini değiştiriyor

Mayıs 19, 2022

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

NÖBETÇİ ECZANELER

nöbetçi eczaneler

Hava Durumu

booked.net

Künye

Haber Kuzey

Güven ARIKLI

Kuzeyin Sesi Medya Ltd.

Tel: 0533 857 00 02 - Email: admin@haberkuzey.com
Uluğbey Sok. Köşklüçüftlik / LEFKOŞA / KKTC

Bizi takip edin

Kategoriler

  • Dünya
  • E-Gazete
  • Ekonomi
  • Kıbrıs
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

Son Haberler

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı KKTC’de kutlanıyor

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı KKTC’de kutlanıyor

Mayıs 19, 2022
Üstel:Gençlerin önünü açmak için ekonomik paket hazırlıyoruz

Üstel:Gençlerin önünü açmak için ekonomik paket hazırlıyoruz

Mayıs 19, 2022
  • Hakkımızda
  • Reklam
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Sonuç yok
Tüm sonuçları göster

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In