Cumartesi, Mart 25, 2023
  • Oturum aç
Haber Kuzey
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Haber Kuzey
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Ana Sayfa Dünya

Avrupa Birliği ABD’ye sert tepki gösteren Fransa’ya destek verdi

Avrupa Birliği ABD’ye sert tepki gösteren Fransa’ya destek verdi

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı için New York’a giden dışişleri bakanları, Pazartesi günü yaptıkları toplantıda Fransa’yla Avustralya arasındaki 40 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasının AUKUS Paktı sebebiyle feshedilmesi masaya yatırıldı.

Basına kapalı toplantının ardından konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Çin’in en büyük yükselen güç olduğu Hint-Pasifik bölgesinde istikrar ve barışa ulaşmak için daha fazla işbirliği, daha fazla koordinasyon ve daha az bölünmeye ihtiyaç olduğunu” söyledi.

Avustralya, Fransa’dan satın almak üzere anlaştığı denizaltıları kapsayan anlaşmayı feshederek “nükleer başlıklı en az sekiz denizaltı almak istediğini” ve bunu da AUKUS Paktı’nı imzaladığı İngiltere ve ABD’den sağlayacağını duyurmuştu.

Borrell, AB’nin, bu anlaşmaya ve kendi anlaşmalarının iptaline tepki gösteren Fransa’nın yanında olduğunu söyledi. “Bu duyuru bizim için de elbette sürpriz oldu.” dedi.

Fransa, bu gelişmeye tepki olarak geçen hafta ABD ve Avustralya’daki büyükelçilerini Paris’e geri çağırmış; Fransız Savunma Bakanı Londra’da İngiliz mevkidaşı ile bu hafta yapacağı toplantıyı iptal etmişti.

New York’ta bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimini, selefi Donald Trump’ın “tek taraflılık, öngörülemez şekilde davranma, acımasızlık ve ortaklarına saygı duymama” özelliklerini devam ettirmekle suçladı:
“Biz müttefikiz, birbirimizle konuşur ve detaylı farklı stratejilerimizi birbirimizden saklamayız. İşte bu sebeple şu an güven krizi yaşıyoruz. Bir açıklamaya ve konuyu netliğe kavuşturmaya ihtiyacımız var. Bu da biraz zaman alabilir.”

Vefasızlık suçlaması

Le Drian’ın bu açıklamalarının bir benzeri, Fransa’nın yanında yer alan AB’den de geldi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, ABD yönetimini vefasızlıkla suçladı:

“Avustralya, İngiltere ve ABD’nin attığı bu adımı anlamakta zorlanıyorum. Neden mi? Çünkü ‘Biden yönetimiyle birlikte ABD geri döndü.’ Yeni yönetime geldiklerinde verdikleri tarihi mesaj buydu. Ama şimdi bizim soru işaretlerimiz var. Amerika geri döndü, ne demek? Amerika, Amerika’ya mı yoksa başka bir yere mi geri döndü? Bilmiyoruz.
“Eğer Washington’ın asıl hedefi Çin’se, Avustralya ve İngiltere’yle ayrı bir ekip oluşturması çok garip çünkü bu karar Transatlantik İttifakı’nı zayıflatıyor.”

Beyaz Saray Paris’in öfkesini dindirmek istiyor

Beyaz Saray, Paris’in bu konudaki tepkisini ve öfkesini dindirmek için diyalog çabasını sürdürüyor. Bu hafta içinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Biden arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşmesi planlanıyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise, New York’ta gazetecilerin Macron’la görüşüp görüşmeyeceğine dair soruya “Bu kez buna fırsat olmayacak. Eminim zaman için bir fırsat doğacaktır.” yanıtını verdi.
12 Ekim’de AB ile Avustralya arasında ticaret anlaşması müzakerelerinin bir sonraki turu gerçekleştirilecekti. Bu görüşmenin olup olmayacağı da şu an için belirsiz.

Avustralya Ticaret Bakanı Dan Tehan ise, Fransa’nın tepkisine rağmen toplantının ‘kararlaştırıldığı şekilde yapılmasını umduğunu’ ifade etti.
Yeni oluşturulan ABD-AB Ticaret ve Teknoloji Konseyi’nin ilk toplantısı da bu ayın sonunda Pennsylvania’da yapılacaktı.
Michel, bazı AB üye ülkelerinin bu toplantıyı de ileri bir tarihe erteleme konusunda baskı yaptığını söyledi.

Avrupa Birliği ABD’ye sert tepki gösteren Fransa’ya destek verdi yazısı ilk önce Nokta Kıbrıs üzerinde ortaya çıktı.

Önceki yazı

Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres ile Cumartesi günü görüşecek

Sonraki yazı

Arıklı Dörtyolda’ydı

İlgiliHaberler

ABD İran Radyo ve Televizyon Kurumundan isimleri yaptırım listesine aldı
Dünya

İran: Suriye’deki üslere yönelik saldırılara derhal yanıt verilecektir

Mart 25, 2023
ABD’yi hortum vurdu: 23 ölü
Dünya

ABD’yi hortum vurdu: 23 ölü

Mart 25, 2023
İsviçre’den vatandaşlarına ‘Ukrayna’ya seyahat etmeyin’ tavsiyesi
Dünya

İsviçre’den ‘NATO ile yoğun iş birliği’ çağrısı

Mart 25, 2023
Libya açıklarında en az 75 düzensiz göçmen boğularak öldü
Dünya

İtalya’ya son 24 saatte 2 binden fazla düzensiz göçmen ulaştı

Mart 25, 2023
Boşnak müzisyen Zeyd Şoto, 29 yıllık başarı öyküsünü anlattı
Dünya

Boşnak müzisyen Zeyd Şoto, 29 yıllık başarı öyküsünü anlattı

Mart 25, 2023
Ukrayna: Rusya bir günde 50 hava, 11 füze saldırısı düzenledi
Dünya

Ukrayna: Rusya bir günde 50 hava, 11 füze saldırısı düzenledi

Mart 25, 2023

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

NÖBETÇİ ECZANELER

nöbetçi eczaneler

Hava Durumu

booked.net

Künye

Haber Kuzey

Güven ARIKLI

Kuzeyin Sesi Medya Ltd.

Tel: 0533 857 00 02 - Email: admin@haberkuzey.com
Uluğbey Sok. Köşklüçüftlik / LEFKOŞA / KKTC

Bizi takip edin

Kategoriler

  • Dünya
  • E-Gazete
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kıbrıs
  • KKTC
  • Kültür – Sanat
  • Polisiye
  • Sağlık
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

Son Haberler

ABD İran Radyo ve Televizyon Kurumundan isimleri yaptırım listesine aldı

İran: Suriye’deki üslere yönelik saldırılara derhal yanıt verilecektir

Mart 25, 2023
ABD’yi hortum vurdu: 23 ölü

ABD’yi hortum vurdu: 23 ölü

Mart 25, 2023
  • Hakkımızda
  • Reklam
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Sonuç yok
Tüm sonuçları göster

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In