Pazar, Şubat 5, 2023
  • Oturum aç
Haber Kuzey
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
  • Anasayfa
  • Kıbrıs
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Yaşam
  • Spor
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Haber Kuzey
Sonuç yok
Tüm sonuçları göster
Ana Sayfa Dünya

DSÖ’den aşı uyarısı: Yeterli doz yok

DSÖ’den aşı uyarısı: Yeterli doz yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), en az 40 yoksul ülkenin aşılama programlarına devam etmek için yeterli doza sahip olmadığını açıkladı. DSÖ’nün kıdemli danışmanı Dr Bruce Aylward, COVAX aracılığıyla 131 ülkeye 90 milyon doz sağladığını, ancak bu miktarın dünyada küresel bağışıklığı sağlamaktan çok uzak olduğunu söyledi. COVAX’a dahil olan 80 düşük gelirli ülkeden “en az yarısının şu anda programlarını sürdürebilmek için yeterli aşıya sahip olmadığını” ifade eden Aylward, acil eylem çağrısında bulundu.

AFRİKA KITASININ ŞİMDİYE KADAR YÜZDE 2’SİNDEN AZI AŞILANDI

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, hükümeti vakalardaki ani artışı frenlemek için çabalarken, zengin ülkeler tarafından aşı istifçiliğine son verilmesi çağrısında bulundu. Ramaphosa, kıta düzeyinde şimdiye kadar yalnızca 40 milyon doz aşı uygulandığını belirterek, aşılama düzeyinin nüfusun yüzde 2’sinin altında olduğunu açıkladı.

Ramaphosa, ayrıca hükümetinin Güney Afrika’da daha fazla aşı üretmek ve bölgesel bir merkez oluşturmak için COVAX  ile birlikte çalıştığını söyledi.

COVAX, geçen yıl, daha zengin ülkelerin elinde bulundurduğu Covid-19 aşılarının, dünya çapında kullanıma sunulmasını sağlamak için kuruldu.

DSÖ ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yönetilen COVAX, başlangıçta 2021’in sonuna kadar dünya çapında 2 milyar doz sağlama hedefi belirledi. Bunların çoğu, COVAX’ın nüfusun en az yüzde 20’sini korumaya yetecek kadar aşı dağıtmayı umduğu daha fakir ülkelere bağışlanıyor.

EN AZ 40 ÜLKE AŞI KITLIĞI İLE MÜCADELE EDİYOR

Bununla birlikte, bu aşıların dağıtımı, üretim gecikmeleri ve tedarik kesintileri nedeniyle engellendi ve bu da tamamen COVAX’a bağımlı ülkelerde aşı kıtlığına yol açtı. Uganda, Zimbabve, Bangladeş ve Trinidad ve Tobago, son günlerde aşılarının tükendiğini bildiren ülkelerden sadece birkaçı.

Pazartesi günü İsviçre’nin Cenevre kentindeki bir DSÖ brifinginde Dr. Aylward, bu eksikliklerin çok büyük sorunlara neden olacağı konusunda uyardı. Dr. Aylward, COVAX’a dahil olan 80 düşük gelirli ülkeden “en az yarısının şu anda programlarını sürdürebilmek için yeterli aşıya sahip olmadığını” söyledi.

Dr. Aylward, “Ülkelerden duyduklarımıza bakarsak, yarısından fazlasının stokları tükendi ve ek aşı için çağrıda bulunuyorlar. Ancak, muhtemelen aşıları biten ülkelerin sayısı daha çok” dedi.

Öte yandan, aşı kaynakları zorlanmaya başladığından, yedek dozları olan bazı zengin ülkeler, COVAX ve diğer yollarla bağışları artırma çabalarına öncülük ediyor. ABD Başkanı Joe Biden ihtiyacı olan ülkelere 55 milyon doz aşı bağışlamayı planladığını duyurdu. Bunlardan 41 milyonu COVAX aracılığıyla dağıtılacak, kalan 14 milyonu ise öncelikli olarak kabul edilen ülkelerle paylaşılacak.

Biden, bu sözü haziran ayının başlarında G7 olarak bilinen büyük ekonomik güçlerin zirvesinde yaptı. G7 üyeleri birlikte bu yıl içinde daha yoksul ülkelere bir milyar aşı bağışlamayı taahhüt etti. Ancak, STK’lar aşı bağışlarının çok yavaş olduğunu söyleyerek taahhüdü eleştirdi ve Batılı liderlerin yüzyıldaki en kötü halk sağlığı kriziyle mücadele konusunda ciddi olmadıklarını öne sürdü.

UZMANLAR KÜRESEL AŞILAMANIN YILLAR ALABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Bazı sağlık uzmanları ise  pandeminin sona erdiğini ilan etmek için dünya çapında yeterli sayıda insanın aşılanmasının aylar hatta yıllar alabileceğine inanıyor.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “En büyük zorluk aslında tedarik değil, dünyayla paylaşacak çok fazla dozumuz var ancak lojistik sorunlar büyük bir engel” dedi.

Önceki yazı

Koronavirüs Almanya’nın nüfusunu eritti

Sonraki yazı

DÜÇ, Kasaplık hayvan satışı yapacak

İlgiliHaberler

Avusturya’da çığ altında kalan 5 kişi öldü
Dünya

Avusturya’da çığ altında kalan 5 kişi öldü

Şubat 5, 2023
Myanmar’da 1619 mahkum serbest bırakılacak
Dünya

İran’da on binlerce tutuklu ve hükümlü için af kararı

Şubat 5, 2023
Pakistan’da yolcu trenine bombalı saldırıda 18 kişi yaralandı
Dünya

Pakistan’da bombalı saldırı: 5 ölü

Şubat 5, 2023
İsrail ordusu 15 Filistinliyi gözaltına aldı
Dünya

İsrail güçleri Batı Şeria’da 10 Filistinliyi gözaltına aldı

Şubat 5, 2023
Saraybosna’daki pazar yeri katliamı kurbanları törenle anıldı
Dünya

Saraybosna’daki pazar yeri katliamı kurbanları törenle anıldı

Şubat 5, 2023
Etiyopya’da muhalif ve isyancılar yeni koalisyon kuruyor
Dünya

Etiyopya Ortodoks Kilisesi’nin bölünmesi sonrası şiddet olayları başladı

Şubat 5, 2023

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Haberler

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

NÖBETÇİ ECZANELER

nöbetçi eczaneler

Hava Durumu

booked.net

Künye

Haber Kuzey

Güven ARIKLI

Kuzeyin Sesi Medya Ltd.

Tel: 0533 857 00 02 - Email: admin@haberkuzey.com
Uluğbey Sok. Köşklüçüftlik / LEFKOŞA / KKTC

Bizi takip edin

Kategoriler

  • Dünya
  • E-Gazete
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kıbrıs
  • KKTC
  • Kültür – Sanat
  • Polisiye
  • Sağlık
  • Spor
  • Türkiye
  • Yaşam

Son Haberler

Yaşamın destekleyicisi ‘Sulak Alanlar’

Şubat 5, 2023

Cumhurbaşkanı Tatar:Kaza ve kayıpların olmaması için lütfen trafik kurallarına uyalım

Şubat 5, 2023
  • Hakkımızda
  • Reklam
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Sonuç yok
Tüm sonuçları göster

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In