Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda ilk olarak Başkanlığın Genel Kurul’a sunuşlarına yer verildi.
Bazı yasa tasarılarının komitede ele alınmasının ivediliğinin görüşülüp oylanmasıyla devam eden genel kurulda sırasıyla Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nın oy çokluğuyla, Orman Değişiklik Yasa Önerisi’nin oybirliğiyle ivediliği onaylandı.
Genel kurul daha sonra Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesinin yapılmasına ilişkin tezkereler oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.
EVREN
İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarıs’nın ivedilikle komitede görüşülmesine ilişkin tezkerenin ele alındığı sırada yaptığı konuşmada, yasanın uzun süredir üzerinde çalışılan bir yasa olduğunu kaydetti. Bu dönemde ortak bir çalışmayla bu önergenin hazırlandığını dile getiren Evren, önceki tasarılara göre değişen hususlardan bazılarını aktardı.
Bunlardan birinin, belediyenin ekonomik olarak sıkıntıya girdiği noktalarda, mali durumu incelemek ve konuyu Savcılığa aktarabilecek bir çalışma komitesi kurulması olduğunu ifade eden Evren, bir diğer değişikliğin de borçlanmaya sınırlama getirmek olduğunu anlattı.
Gelirlerin artması için resmi harçlarda düzenleme yapılmasının da tasarı kapsamında olduğunu dile getiren Evren, buna ilişkin örnekler verdi.
ÖZYİĞİT
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de konuşmasında, böyle bir yasa taslağının hazırlanması için Belediyeler Birliği’yle ne kadar çalışıldığını sordu ve Belediyeler Birliği bütün belediyeleri ne kadar temsil edebildiğinin de ayrı bir konu olduğunu belirtti. Özyiğit, Belediyeler Birliğinin “sadece belirli belediyelerin sözcülüğünü yapar” pozisyonda olduğunu kaydetti.
En ücra yerlerin dahi belediye ağına bağlanmasının doğru bir karar olduğunu söyleyen Özyiğit, sadece vergilerin değil, hizmetlerin de bütün noktalara ulaşması gerektiğini belirtti.
Ülkenin bir belediyeler reformuna ihtiyacı olduğunu kaydeden ve kapsamlı bir reform beklentisi içinde olduklarını söyleyen Özyiğit, “Belediyeler merkezi yönetime devredilsin, başına da kayyum atansın düşüncesine karşıyız” dedi.
ROGERS
HP Milletvekili Jale Refik Rogers da, bu tasarının hem belediyelerin gelirlerinin artması, hem denetlenebilmesi, hem de yetkilerinin daha güncel şartlara uyarlanabilmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Taslağın değiştirilmiş şeklini inceleme şansı olmadığını ancak bu değişikliğe ihtiyaç olduğu için tezkereye olumlu oy vereceklerini kaydeden Rogers, komite aşamasında görüşlerini dile getireceklerini belirtti.
Rogers, dileklerinin daha kapsamlı bir reform yapılması olduğunu da kaydetti.