Dünyada insanların nasıl savaşmaları gerektiğini bilmedikleri bir virüs yayılmaktadır. Covid-19. Ancak virüsü kontrol etmemiz mümkün değil sadece gerekli tedbirleri alabiliriz. Kendimize güvenli bir alan yaratarak kaygımız ile başa çıkabiliriz. Güvenli bir haber kaynağı seçmeli ve oradan bilgi almalıyız çünkü sosyal medya da bilgi kirliliği çok fazla olmaktadır. Dünyadaki bütün toplumlar virüse bağlı olarak korku ve kaygı yaşamaktadır. Yalnız olmadığını bilmek önemlidir Hangi şartlar altında kaygımız artmaktadır? Örneğin kalabalık ortamlara girme.. gibi.
Bu kaygı durumumuzu tetikleyen etkenler nelerdir? Bir yakınımızın virüs nedeniyle ölmesi olduğu gibi iş kaybı, arkadaşlarla buluşamama, akrabalar, arkadaşlar ile konuşurken onlara dokunamamak gibi. Covid-19’un olduğu bir ortamda yaşamak durumundayız neler yapabiliriz?
Kendimizi günlük yaşamımızda gözlemleyebiliriz. Biz de kaygı yaratan durumlar nelerdir?
Bunları belirleyebiliriz. Daha sonra başa çıkma becerileri geliştirebiliriz. Örneğin markete alış veriş yapmaya gittiğimiz saatleri değiştirerek kalabalık olmayan bir saatte giderek kaygımızı azaltabiliriz. Kendimize günlük bir rutin oluşturmamız da kaygımızı azaltabilir. Aslında ilgi duyduğumuz ancak bir türlü vakit bulup yapamadığımız uğraşlara vakit ayırabiliriz.
Kendimize yeni hedefler belirleyebilir örneğin kitap okumak, yeni bir dil öğrenmek, el işi yapmak… gibi bunları gerçekleştirmek için çalışabiliriz. Günlük, haftalık, aylık, yıllık planlar yaparak yaşamımızı düzenleyebiliriz. Covid-19’u düşman olarak görmeyip onunla birlikte, gerekli önlemleri alarak yaşamayı öğrenmeliyiz. Zaman içi boş olduğunda ağırdır. Yaşama anlam kazandırmak bizim elimizdedir.